314 CHRISTINE OP DE ENERGIELIJN

Doornik Protestantse Kerk - Philippe-Auguste Hennequin (1824). De Verdediging van Doornik door Christine de Lalaing
Doornik Protestantse Kerk - Philippe-Auguste Hennequin (1824). De Verdediging van Doornik door Christine de Lalaing

ZOWEL GROEN ALS BLAUW

Thea-Warrior

 

Ook mijn beste foto van het schilderij schittert nog aan alle kanten; overal flonkerende lichtjes op het craquelé. Ondanks het tegenlicht maak ik meerdere detailfoto's. Thuis zal ik die nog eens goed bekijken. Op deze zondagochtend is fotograaf Paul Maeyaert eveneens in de Protestantse Kerk aanwezig. Ik hoop dat hij een betere foto kan produceren.

Tussen ons ontspint zich een gesprek over energielijnen en werken met de wichelroede. Paul heeft weleens mensen met een wichelroede zien lopen en ik geef hem de mijne. Tot mijn verbijstering danst hij even later rond in de kerk en de wichelroede wijst alles en niks aan. Ik klap verbaasd dicht, en het duurt enkele dagen voordat ik mijn schrik kwijt ben, maar dan besef ik het belang van het geloof in het werktuig en het belang van de integere samenwerking. Een zuivere intentie leidt tot zuivere resultaten, en natuurlijk is het mijn intuïtie op etherisch niveau welke de richting en grenzen van energielijnen aanwijst. Ik geloof beslist in Paul's integriteit, maar werken met een wichelroede lijkt een brug te ver te zijn. Stel dat iemand gelooft dat werken met een wichelroede onzin is en dat een wichelroede van alles kan aanwijzen... wel dan is dat de intentie tijdens het werken met een wichelroede, en ja, dan wijst de wichelroede alles aan.

 

Terwijl Paul zijn foto-apparatuur installeert, gaan wij naar buiten want ik wil inventariseren of de Groene Energielijn die door de hoofdingang van de Sint-Brixiuskerk gaat ook door de Protestantse Kerk loopt. Al gauw is het antwoord duidelijk: Ja! 

Het schilderij met Christine de Lalaing hangt op de Groene Energielijn van de Sint-Brixiuskerk! 

We gaan terug naar binnen en kijken nog wat rond in de Protestantse Kerk. Voor een van de ramen hangt een glas-in-lood uit 1923 van de hand van Louis Rivier. Het memoreert het feit dat vierhonderd jaar voor 1923 twee Augustijner monniken uit Antwerpen, Henri Voes en Jean Van Essen, op de Grote Markt te Brussel op de brandstapel ter dood zijn gebracht omdat ze aanhangers van de protestantse godsdienst waren geworden.

Omdat een Doornikse pastoor in de jaren zestig van de twintigste eeuw de intentie heeft gehad om in de stad een Museum rond de Reformatie op te richten is dit kleurige glas-in-lood als eerste werk voor dit museum vanuit Brussel in Doornik terechtgekomen. Ik geloof dat het beoogde museum er uiteindelijk niet is gekomen, van mij zou dat best mogen, immers hoe meer zicht de mensheid heeft op de agressie in het verleden richting personen met een andere religie hoe beter.

Ik vraag me af over hoeveel vergevingsgezindheid een religieuze gemeenschap, die op zoveel afwijzing en pijn is opgebouwd, moet beschikken. Kan me heel goed voorstellen dat vele mensen destijds in de wraakmodus zijn terechtgekomen.

 

Klik op de afbeeldingen voor een vergroting en info.

 

We nemen afscheid van Paul. Hij wil in de Sint Brixiuskerk nog nieuwe foto's wil nemen van het schilderij dat Gaspard de Craeyer heeft gewrocht en dat Isabella van Spanje afbeeldt die haar juwelen schenkt aan de Onze-Lieve-Vrouw van Halle. Paul heeft van dit schilderij reeds een duidelijke foto op het wereldwijde web staan, maar het kan blijkbaar nog beter.

Weer buiten slingeren mijn man en ik tussen de Protestantse Kerk en de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal door de straten en over de Place Saint-Pierre, en opnieuw is het 'Ja'; de Groene Energielijn uit de kerk van Saint-Brice is daadwerkelijk dezelfde Energielijn als de Blauwe Sint-Catharinalijn van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.

Wonderbaarlijk hoe bepaalde artefacten en bijzondere plaatsen energetisch met elkaar verbonden zijn, en echt geweldig dat het schilderij van Philippe-Auguste Hennequin met Christine de Lalaing zich op deze Groene/ Blauwe Energielijn bevindt.

 

Bronnen

- Aartshertogin Isabella schenkt haar juwelen aan de Onze-Lieve-Vrouw van Halle. Gaspard de Craeyer (z.d.). Foto door Maeyaert, P.M.R. (2020. CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Op 18 februari 2022 van https://commons.wikimedia.org/wiki/File:PM_126188_B_Tournai.jpg 

- Schilderij 'De Koning drinkt!'. Jacob Jordaens (ca. 1640). Musea voor Schone Kunsten van België. Publiek Domein, via Wikimedia Commons. Op 16 januari 2022 van https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jordaens_King_Drinks.jpg

 

---> 315 EEN SCHAMPSTEEN TEN AFSCHEID - Vaarwel... Schoon Doornik

---> LIEFDE 2021 CT Inhoud

---> QUEESTE

---> HOME